ORL Craiova

Conferențiar Dr. Anghelina Florin

Medic primar Otorinolaringologie
Doctor în medicină

Șef lucrări Dr. Mogoanta Carmen Aurelia

Medic primar Otorinolaringologie
Doctor în medicină

Contract CAS – Consultație GRATUITĂ

Pentru informații și programări:
☎ 0771.254.316 sau 0351.421.543
🌍 Str. Dr.N.I.Sisesti, nr 19A

ORL

Pe lângă consultațiile în contract C.A.S. cu care v-am obișnuit, vă oferim și:

ENDOSCOPIE NAZALĂ
OTOENDOSCOPIE
ENDOSCOPIE LARINGIANĂ
STROBOSCOPIE LARINGIANĂ

Informații utile pentru pacienții programați la ORL:

Printre afecțiunile cele mai frecvente pentru care vă puteți adresa medicului ORL se numără:

▓ Adenoidita cronică la copil ( Respiră mai ales pe gură, în cursul nopții când au un somn neliniștit și zgomotos).
▓ Resturi limfoide la adult
▓ Amigdalita acută – Dureri în gât, jenă la înghițire, dureri de cap, senzație de frig, febră, uneori frisoane.
▓ Amigdalita cronică – Sensibilitate discretă la nivelul amigdalelor, permanent sau în timpul înghițirii. Simptomele acestea nu sunt însoțite de temperatură sau pot prezenta o febră neînsemnată până la 37,1-37,2 grade, în acest timp apare și o stare de moleșeală cu dureri în articulații. Senzațiile amintite apar după o înghețată sau după un pahar de băutură rece, ori după eforturi vocale.
▓ Alergia nazo-sinusală – Alergia nazo-sinusală se caracterizează prin strănuturi repetate în acces, obstrucția nazală și în special scurgere nazală apoasă abundentă.
▓ Acufene (Tinitus)
▓ Artroza/Artrita temporo-mandibulară – Dureri care se accentuează la mișcările de masticație (la nivelul zonei din fața urechii). Se poate însoți de zgomote în articulație la mișcările laterale ale mandibulei din timpul masticației.

▓ Candidoza orofaringiană – Este o infecție cu ciuperca numită Candida Albicians. În cavitatea bucală se formează plăci albe de diferite dimensiuni care acoperă zone roșii presărate cu eroziuni multiple. În comisura bucală se pot forma ragade, pacientul având senzația de gură arsă, amorțită, care se accentuează în timpul meselor. Este posibilă scăderea şi alterarea gustului.
▓ Corpi străini auriculari – senzație de mâncărime, jenă dureroasă, hipoacuzie, zgomote auriculare şi amețeli.
▓ Corpi străini bucofaringieni – Înțepături localizate care se accentuează la deglutiție, greață, vărsături, spaimă, senzație de asfixie.
▓ Dop cerumen auricular – Scăderea auzului instalată brusc, după o baie, pacientul prezentând o senzaţie de plenitudine în ureche, aude vocea proprie în ureche înfundată (autofonie), zgomote dezagreabile și ușoară jenă dureroasă.
▓ Esofagita spastică
▓ Hipoacuzie de transmisie
▓ Hipoacuzie neurosenzorială – audiograme cu recomandare de protezare (dacă este cazul)

▓ Flegmonul periamigdalian – Debutează cu o amigdalită acută banală, cu febră foarte mare, evoluează cu stare generală alterată, disfagie totală, odinofagie marcată, sialoree, cacosmie. Apare vocea amigdaliană, lichidele băute se elimină prin nas, accese de tuse, senzație de sufocare.
▓ Fren lingual scurt congenital
▓ Furunculul conductului auditiv – Dureri violente la nivelul urechii din momentul apariției furunculului cu iradieri înspre tâmplă, ceafă, maxilar, cu exacerbări în timpul masticației, a tracțiunii pavilionului auricular la care se adaugă insomnie, stare de agitație si febră.
▓ Insuficiența circulatorie vertebro-bazilară
▓ Laringita acută – Tuse, răgușeală, uneori pierderea totală a vocii, cu tuse lătrătoare, uneori febră, frisoane.
▓ Laringita cronică – Răgușeală accentuată şi continuă cu obseala vocii spre seară, senzații de corp străin în gât, tuse mai accentuată dimineața; mai accentuată la fumatori.
▓ Diagnosticul patologiei tumorale: nazale, otice, faringiene şi laringiene.
▓ Micozele auriculare – Mâncărimi, uneori dureri, senzație de plenitudine în ureche. Scădere de auz, zgomote în urechi.
▓ Nevralgia de trigemen
▓ Nevralgii craniofaciale – Dureri unilaterale sau bilaterale cu loc de pornire din zona cefei, cu iradiere spre vârful capului, ochi, maxilare.
▓ Otita externă simplă, furunculoasă, micotică sau de piscină – Dureri vii, uneori atroce la nivelul conductului auditiv extern impiedicând somnul și capacitatea de munca; scurgeri auriculare, zgomote in urechi.
▓ Otite medii acute şi cronice – Jena dureroasă, cu senzație de plenitudine în ureche, scăderea auzului, putând evolua cu scurgeri auriculare în anumite faze ale bolii.
▓ Otomastoidita – Durere spontană constantă la nivelul mastoidei cu iradieri spre ceafă, vârful capului, maxilar, cuprinzând intreaga jumatate a capului.
▓ Rinita cronică hipertrofică
▓ Rinita cronică atrofică (ozena) – Dureri de cap localizate în regiunea frontală și la radacina nasului, senzație de uscăciune în nas, faringe și laringe, diminuarea mirosului, secreție nazală purulentă, formarea unor cruste galbene-verzui fetide care căptușesc fosele nazale. Mirosul neplăcut se poate simți în apropierea bolnavului, însă el nu-l poate percepe din cauza tulburărilor de miros de care suferă. Afecțiunea apare de 2-3 ori mai frecvent la femei decât la barbați, se instalează lent și insidios în jurul pubertății.
▓ Sângerări nazale recidivante rebele la tratament (epistaxis) primare sau secundare unei alte patologii: – Sângerări nazale unilaterale sau bilaterale mai mult sau mai puțin abundente care apar în repaus sau în urma unor eforturi fizice și care au tendința de a recidiva după tratamentele locale și generale efectuate.
Se întâlnesc mai frecvent după o viroză respiratorie, la hipertensivi, bolnavi hepatici, renali, cu patologie hematologică sau traumatică, în special la categoria de sportivi care au traumatisme repetate la nivelul nasului, a feței. Ex: boxeri, practicanți de arte marțiale, lupte libere, greco-romane sau sportivi care depun eforturi mari la temperaturi ridicate – fotbal, tenis de câmp.

▓ Sinuzita acută și cronică – Diferă după sinusul afectat. Semne comune sunt: durerea localizată la nivelul sinusului afectat, dar care poate iradia în zonele din vecinătate (frontală, orbitrară), a dinților superiori, secreții nazale mucopurulente, groase, de culoare galbenă permanentă sau intermitentă, de partea sinusului afectat, cefalee, obstrucţie nazală.
▓ Spondiloza cervicală ( efectele ei în sfera ORL)
▓ Tulburări ale mirosului – Anosmia – poate fi de trei feluri:
– Anosmia respiratorie – probleme de obstrucție mecanică a foselor nazale.
– Anosmia nervoasă – in urma lezării structurilor senzoriale și nervoase – în urma unor viroze, noxe profesionale, toxiinfecții etc.
– Anosmii funcționale – nu există modificări clinice evidente -> pot fi de natură neuropsihiatrică.
– Hiperosmia – se caracterizează printr-o hipersensibilitate patologică față de mirosurile obișnuite (gravide, femei la ciclu, astmatici).
– Parosmia – perceperea falsă, eronată a mirosurilor (bolnavii simt mirosuri inexistente – halucinații olfactive).
▓ Tulburări ale gustului – Tulburările gustului pot fi induse de cele mai variate afecțiuni la nivelul limbii sau de afectarea căilor nervoase gustative până la creier. Pacientul care prezintă pierderea gustului la dulce, sărat, acru, modificarea gustului normal al alimentelor, percepția unor gusturi care nu există, necesită un consult de specialitate ORL precum și alte examene interdisciplinare pentru stabilirea exactă a diagnosticului și a tratamentelor care se impun.
▓ Tulburări de echilibru – La menținerea echilibrului și la coordonarea diferitelor grupe musculare ce asigură poziția și mișcările corpului uman în spațiu contribuie:
– Aparatul vestibular (urechea internă)
– Cerebel
– Scoarța cerebrală
– Vederea
– Simțul tactil
– Sistemul nervos – central și periferic
– Antrenamentul și voința
La un bolnav care prezintă : grețuri, vărsături, amețeli, tulburări de echilibru, hipoacuzie, acufene, tinitus, nistagmus, tulburări de coordonare a mișcărilor corpului pe loc sau în mișcare, se impune un examen de specialitate complex apelând și la consulturi interdisciplinare și investigații complexe.
▓ Tulburări de auz – Alterarea funcției auditive poate produce tulburări de comunicare, orientare, integrare în mediu. Scăderea auzului în funcție de gradul de pierdere poate fi hipoacuzie până la surditate completă. Ea reprezintă un simptom care poate avea cauze multiple. Diagnosticul pierderilor de auz se poate face prin examenul complet ORL, explorare audiometrică, explorări și consulturi multidisciplinare.

Pentru sănătatea ta! - Policlinica M&M - Servicii Medicale Private

SUNA ACUM!